неделя, 31 май 2020 г.

Пандемия? Празник? Пандемия... Празник!

(Ок. Няма как да е случайно. Една година по-късно. Буквално! Последният ми пост тук е от 31.05.2019. И отново е бил с водни боички.)

Пиша публикацията с главната цел да се включа в Картичкофурийско предизвикателство 409 "Празник по време на пандемия", но и да пофилософствам малко. Отказвам да навлизам в пандемичната част на заглавието и ще се фокусирам върху празничната.

Винаги съм смятала хората, които пият само с повод или за тъжни и самотни, или за хора, които само се оглеждат за подходящо извинение, което да нарекат повод. Под "пият" разбирайте "да си сложат новите обеци", "да си облекат новата рокля", "да направят онези бисквитки с моркови, които отнемат половин ден" и все такива неща, които чакат своя "празник". Имайки това на ум гледам на всяка малка победа в ежедневието като на празник - да си вдигнеш дупето от леглото и да прибереш най-накрая купчината сгънати дрехи, да се накараш да си приготвиш храна за работа, вместо да ядеш брускети и кроасан. Изхождайки от това, че всеки човек води свои собствени вътрешни битки, то за всеки човек победите могат да са от различно естество. Например да се опита (ама този път сериозно, с уроци и клипчета) да нарисува пиле, защото отлага от около 6-7 месеца и само мрънка, че не може?

Беше малка-голяма победа за мен тази вечер.

Нямаше празници около мен в последните седмици - нито балове, нито кръщенета, нито рождени дни, нито имени. Но пък имаше поръчка - за картичка, за рожден ден, за една майка. "Каквото направиш" са ми от любимите поръчки, но са и с много подводни камъни. Минахме класическите въпроси - какво обича? цветове? хоби? вътрешни шеги? какво задължително да няма? Събрах всичко на всичко - обича синьо, природа, семейството, кучета, немски възпитаник. Ок, кучета с торта и вурстчета. Имам всички необходими печати. И не. Зациклих. Разгледах всички кучешки картички от преди. Мммм не. Лежах драматично на дивана. Гледах в тавана. Идея! Станах - мастило, пудри, вода, четка, боички. Готови сме за 20 мин. Чиста, синя, чаровна, точно, както си я представях.



Гледах си я цял ден докато я предам. Получателката е останала възхитена.

Още една малка победа.


1 коментар: